onsdag 27 maj 2015

Vad är väl 1000 år mot 5 minuter?

Vad är väl 1000 år mot 5 minuter?

Olav Kråkben föddes cirka 968, gifte sig med Svenne Tveskäggs syrra Tyra. Han var viking förstås och utövade utpressning gentemot engelska regenter ett par gånger. Andra gången blev han döpt på köpet, sen dog han precis på år 1000.

Olof Skötkonung hade ihop det med Edla som sen födde Astrid Olofsdotter lagom till millennieskiftet. Hon gifte sig med Kung Olav den helige, sen blev det ungefär som det är idag. Hon fick gå i landsflykt efter att hennes man blivit störtad.
När Astrid dog 1035 föddes Wratislav II av Böhmen, som han kom att kallas. För att påven skulle känna sig lite säkrare, skapade han en fredad zon genom att låta sätta Vratislav på en nytillkommen tron i en nyskapad nation.

Så uppstod Sybilla av Normandie efter honom år 1092. En illasinnad munk baktalade henne ständigt för att hon var lyckligt barnlös, eller barnlös och ändå lycklig. Kanske också för att hon ansågs så skamlöst from, men det var det svårt att säga om munken, eftersom han var så ini döden intresserad av Sybilla.

När hon dog 1122 på skotska ön Eilan nam Ban slog Fredrik Rödskägg upp sina ögonlock. Troligen fick han namnet när han blev retad på skolgården för att han var så fjunig. Trots att pappa var enögd blev sonen först tysk kung, sen tysk-romersk kejsare och slutligen även kung i Italien. Då fick han det bombastiskt översatta namnet Federico Barbarossa.

Fedde överlevde inte det tredje korståget 1190, men av farten föddes den Oskyldige, som ändå hänfördes av korstågets svindlande äventyr. Han skulle bli påve och kallad Innocentius IV. För att få stålar till att försvara Jerusalem mot islamiterna lyckades han hösta in prästernas halva tionde.

1254 bytte han med Marco Polo, som tyckte det var bråkigt mest hela tiden. Han hade snackat med killarna på andra sidan i Jerusalem och förstått att världen måste vara större än så här. På det sättet kom han att upptäcka att kineserna var mycket bättre på att göra spaghetti. Genom att bjuda på pizza fick han med sig ett paket hem, resten är historia.

Men historien stannar inte där förrän John Wyclif blev teolog. Han fattade vad varje smart figur idag kan klura ut, att påven inte är mycket heligare än oss andra. Han hade också den demokratiska tanken att vem som helst kunde tolka Bibeln. 50 år efter sin död 1384 blev konciliet synnerligen irriterade över hans gärningar och grävde därför upp hans lik och brände honom på bål.

Le Loi är känd som Vietnamkrigets verkliga vinnare. Den kinesiska Ming-dynastien hade varit till hjälp under en orolig period, men drog de sig tillbaka när det var över? Nej! Så när Le Loi av en sköldpadda fick det magiska svärdet "Himlens vilja", som gjorde honom obehagligt lång, gav han sig den på att få ut kineserna där de hörde hemma. Vietnameserna var listiga och lyckades lura de välorganiserade kineserna i fällor och på avkrokar, det blev ingen reda alls på formationerna, så till slut gav de upp.

På sin dödsbädd 1433 fick nyfödde Kettil Karlsson Vasa förvalta pundet. Redan som 25-åring blev han vald till biskop. Han och en bondehär lyckades skrämma bort Kung Kristian I som börjat samla damm i den svenska tronen. Kettil fortsatte rasande sin karriär och hann bli riksföreståndare innan han dog i böldpest 1465. Varför blir man alltid sjuk när man nått målet?

I startgropen föddes Scipione del Ferro - matematikern som lyckades lösa problemet med tredjegradsekvationerna. Fast bara reella lösningar. Man tycker att han borde haft lätt att publicera sin upptäckt eftersom pappan hade uppfunnit en tryckpress, men av beklagliga skäl undvek han det, för att inte riskera sin plats på universitetet. Budgeten låg på andra problemlösningar och först efter döden fann man hans anteckningsböcker.

1526 vaknade Katarzyna Jagiellonka i Krakow så sakteligen politiskt och blev följaktligen svensk drottning. Katarina Jagellonicas lilla sommarnöje har efter alla påbyggnader blivit vad som idag är Drottningholms slott. Hon byggde sig dessutom ett katolskt kapell inom Tre Kronors murar, så att hon kunde känna sig som hemma. 1583 led hon så svårt av gikt att hon till slut gav upp.

Nu började Hugo Grotius komma till sin rätt i Nederländerna. Han blev kompis med Axel Oxenstierna som tyckte att han borde passa som Sveriges ambassadör i Paris. Hugo kunde inte förstå varför ingen skrivit något om vad som kan vara rätt på hav och land, för att inte tala om vad som är rätt mellan folk och natur. Så sagt och gjort.

Haquin Spegel från Ronneby var ärkebiskopen som skrev svenska psalmer för att försvenska gotlänningarna. Sen skrev han på lyrisk svenska även om paradiset och den himmelska brudkammaren, där han inträdde 1714, då Anna Manzolini växte upp och blev en klok kvinna, som en dag hade turen att överta makens anatomiprofessur på Bologna universitet. Hon gjorde sig en massa anatomiska modeller i vax. Det var som när mannen levde. Han var som vax i hennes händer.

Men ingen lycka som varar för evigt, sa den svenske konstnären Caspar David Friedrich, när han lärt sig tala svenska. Greifswald var som bekant svenskt vid hans födsel 1774. Men eftersom ingen förstod honom blev han mycket bättre på tyska landskap. I Sverige kan vi njuta av att arkitekterna Asplund/Lewerentz lät göra Meditationslunden vid Skogskyrkogården, direkt efter en av hans målningar.

1840 började Pjotr Iljitjs levnadsbana vid en tid då balettkoreograferna led nöd på bra material, så Tjajkovskij satte igång att skriva Svansjön. När publiken och mecenaterna svek honom 1893, drack han med flit kolerasmittat vatten,

men mänskligheten tog åter fart med den sjukliga lilla flickan Lili Boulanger som även hon fortsatte med komponerandet. Hon gjorde succé redan vid 19 års ålder och var självförsörjande redan året därpå. Med dödsförakt skrev hon febrilt mellan kollapser och magsmärtor. Första världskrigets missiler susade genom Paris samtidigt som 24-åriga Lili dikterade sina sista toner för systern.

På Staten Island, N.Y. hyste föräldrarna sina hopp till Edward Hamilton Waldo Theodore Sturgeon som så småningom skulle bli en författarnas författare och blev en lärofader inom science fiction-litteraturen.


Sen kom Internet och det tog knappa 5 minuter att få ihop denna länk från vår hednatid till idag. Inte mycket längre än det i verkligheten är. Inte ens 19 människoåldrar på 1000 år.

1 kommentar: